Tampere Chamber Music -festivaalilla otetaan selvää rytmin maailmasta

Vuoden 2018 Tampere Chamber Music -festivaalien yhdeksi teemaksi haluttiin nostaa rytmi. Syklit ja rytmi ovat kaikkialla meitä ympäröivässä maailmassa. Sydän pamppailee tasaisella tahdilla, valssia tanssitaan kolmen askeleen sarjassa ja nuutinpäivää vietetään 13. tammikuuta. Ajan syklit ja rytmit tuovat elämäämme säännöllisyyttä ja turvaa. Muusikolle rytmi on taiteen elinehto.

Tampere Chamber Music -festivaaleilla käsitellään muusikon ja rytmin välistä suhdetta monipuolisista näkökulmista. Rytmi on läsnä muusikoiden taiteessa, luovuudessa sekä  arjessa. Muusikon työ tarvitsee oman rytminsä. Tampere Chamber Music -festivaalien taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen on huolissaan siitä, että nykymuusikoiden  työrytmi on käynyt liian nopeaksi: “Olen omassa työssäni kokenut ristiriitaa ajan ja luovuuden välillä. Taiteilija tarvitsee ajattomuutta ympärilleen ollakseen luova.” Kärkkäinen on halunnut nostaakin muusikkojen hyvinvoinnin yhdeksi Tampere Chamber Music -festivaaleilla käsiteltäväksi aiheeksi. Hyvinvointi on teemana esimerkiksi OMT-fysioterapeutti Satu Palon, Heini Kärkkäisen ja Réka Szilvayn klinikkatyöpajassa. Pajassa kerrotaan, miten muusikoiden rasitusvammoja voidaan ennaltaehkäista ja hoitaa.

Rytmi on läsnä myös musiikissa. Musiikki, jossa on toimiva rytmi, saa ujotkin ihmiset tanssimaan juhlissa, vispaamaan jalkaa ruuhkabussissa tai nyökyttämään päätä vaatekaupassa. Kärkkäinen on miettinyt esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu kun “rytmi svengaa tai mitä on hyvä rytmin käsittely”. Tampere Chamber Music -festivaalien ohjelmaan kuuluu myös Petri Toiviaisen luento, jossa pohditaan sitä, miten rytmi vaikuttaa ihmisten aivoihin ja kehoon.

Musiikissa rytmi on läsnä myös kollektiivisella tasolla. Kärkkäisen mielestä: “muusikoille tapahtuu jotain esiintymistilanteessa, mitä on vaikea selittää. Rytmi elää tilanteiden mukana. Mielenkiinnolla odotan, voiko tiede jokin päivä selittää sitä, miten muusikot voivat soittotilanteessa ennakoida toistensa rytmiä.”

Rytmi ja hyvinvointi soivat Tampereen Chamber Music -festivaaleilla yhdessä. Rytmiä ja hyvinvointia käsitellään tieteen, henkilökohtaisten kokemusten ja taiteen kautta. Festivaalin vierailijat saavat nauttia esitysten mukaansatempaavista rytmeistä sekä pohtia sitä, millainen rooli rytmillä on heidän elämässä.

Tampereen kamarimusiikkifestivaali järjestetään 15.-18.2.2018. Festivaalin liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi – Tampere Chamber Music.

chamber music