2017 Concerts

KONSERTTI 1.  

LIIKE, hengitys-tanssi-energia

MOVEMENT, breath-dance-energy

Festivaalin avauskonsertti Tampere-talon Pienessä salissa sukelletaan olemassaolomme keskeisimpään elementtiin, hengitykseen. Hengitys synnyttää liikkeen, ja liikkeessä energia virtaa. Hyvinvointi- ja kamarimusiikkifestivaali Tampere Chamber Music 2017 keskittyy liikkeen merkitykseen ja olemukseen. Musiikki on täynnä jännitettä, joka vaihtelee olemattomasta liikkeestä suuriin purkauksiin. Ranskalainen musiikki on runsaasti esillä festivaalilla. Ravelin Duo Viululle ja Sellolle aloittaa nelipäiväisen kiehtovan matkan musiikin ja hyvinvoinnin kiehtovaan maailmaan. Rahmaninovin Sinfoniset tanssit kahden pianon hienona sovituksena tuo lavalle orkestraaliset värit upean Minna Tervamäen tanssin kera.

Piazzollan unelmatulkitsija, maaginen Priya Mitchell vie meidät hetkeksi pois talven kylmyydestä, ja aukaisee energiavirrat.

Jukka Perkon, Jarmo Saaren ja Minna Tervamäen yhteisteos Hetken soitto tapahtuu sellaisenaan vain yhden kerran, mihin liike viekään juuri sinä päivänä.

Täysipainoinen konsertti päättyy vahvaan tunnepitoiseen Franckin Pianokvintettoon, jossa emotionaalinen tiivistunnelmainen jännite ja syvä kauneus avaavat maailman, jossa voi hetken levähtää arjen rasitteista.

 

KONSERTTI 2. 

VOIMA, kontrolli-vapaus

POWER, control-freedom

Minua kiehtoo tämä teema, milloin koittaa todellinen vapaus?

Onko ensin vapaus vai kontrolli?

Olen kokenut musisoidessa, opettaessa ja elämässä yleensä, että on olemassa tietynlainen koossapitävä rakenne, kehys, joka pitää meidät pystyssä. Se pätee myös fysiikkaamme. On maan vetovoima ja tietyt totuudet. Partituuri, kehomme, elämänrytmi, kaikissa on pysyvä aspekti, joka luo vakautta. Kun sukellamme sen läpi, avautuu todellinen vapaus. Vapaus, joka ei ole kaoottista, vaan jossa hengittävät kontrolli ja vapaus yhdessä. Se vie taiteenkin uuteen lentoon.

Raatihuoneen päiväkonsertissa voima ja elämän syvyys kohtaavat. Bachin Chaconnen ja Beethovenin Jousitrion keskellä kuulemme marraskuussa 2015 edesmenneen säveltäjä Jouni Kaipaisen Pianotrion nro 2 op.102 Tampereen kantaesityksen, ”nous hauki kuusen latvukseen…”. Teoksen taustalla soi Aaro Hellakosken Hauen laulu (1928)

 

KONSERTTI 3.

SOINTI, kosketus-parantaminen

TONE/TIMBRE, touch-healing     

Sointi on musiikin sielu, se koskettaa ja parantaa.

Mikä soinnissa vaikuttaa, millainen sointi vaikuttaa?

Sointi joka koskettaa, on yhteydessä maan vetovoimaan ja tunteisiin, lämpöön ja puhtauteen. Soittajan kautta virtaa energiaa, joka on puhdasta ja jossa yläsävelille on tilaa.

Dvorakin Sellokonsertto saa esittäjäkseen Robert Cohenin, yhden aikamme hienoimmista muusikoista ja ihmisistä. Tampere Chamber Music 2017 iloitsee yhteistyöstä Tampere Filharmonian kanssa!

 

KONSERTTI 4.

YHDESSÄ, mieli ja keho auki

TOGETHER, mind and body open   

Suurenmoinen Avara-yhtye tarjoaa yhteisen hetken Telakalla otsikolla “Jazz Noir”. Tätä iltaa ei kannata missata, muusikot luovat positiivisella energiallaan ja läsnäolollaan aina yhtä elämyksellisen illan. Kun mieli on avoin, fysiikkamme avautuu, ja toisinpäin- kun lantio on auki, mieli kevenee! Saammeko esitellä: Jukka Perko, Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari, kolme hyvinvoinnin lähettilästä.

 

KONSERTTI 5.

LÄMPÖ, intohimo, värit

WARMTH, passion, colours

Kokonainen ilta Brahmsin musiikkia tarjoillaan Pyynikkisalin konsertissa, jonka teemana on lämpö.

Tammikuisen kylmyyden keskeltä voi tulla lämmittelemään Pianokvartettojen maailmaan, jotka luovat mielenkiintoisen ja kokonaisvaltaisen kuvan Brahmsista.

Musiikki on tunteita. Ne tarvitsevat kuitenkin soittajan, jonka läpi menevät, persoonan joka välittää ne kauttansa. On kiehtova ajatus, että olemme soittajina sitä mitä ihmisinäkin. Voimme siis soittamisen kautta jakaa yhteistä hyvää, sydän avoinna. Brahms tuo värimaailman ja lämpöä, laajentaa olemassaoloamme.

 

KONSERTTI 6.

RAUHA, juuret-aistit-kauneus

PEACE, roots-senses-beauty

Festivaalin päätöskonsertissa päästään nauttimaan kaikilla aisteilla. Näsilinnan herkkä ja kaunis tunnelma sopii erinomaisesti brunssin ja taiteen kohtaamiselle. Saamme ranskalaisittain herkullista aamupalaa.

Ilman juuria ja maaperää ei voi myöskään olla rauhaa. Kodalyn voimakas ja maanläheinen Duo viululle ja sellolle avaa Brunssikonsertin. Kuulemme myös Debussyn upean jousikvarteton, jonka hidas osa on yksi kauneimpia koskaan sävelletyistä. Minna Tervamäki liittyy mukaan tanssillaan ja täyttää linnan käytävät. Bachin ja brasilialaisen Assadin sävelien kautta pääsemme nauttimaan pöydän antimista. Tule syömään ja voimaan hyvin yhdessä!