Jouni Kaipaisen musiikkia Raatihuoneen konsertissa 20.1. klo 12

Konsertti Raatihuoneella 20.1. klo 12.00- n.13.15

Jouni Kaipainen: “…nous hauki kuusen latvukseen…” Pianotrio nro 2 (2014)

“Sairastuttuani tämä Hellaakosken runo rupesi tuntumaan aina vain merkityksellisemmältä ja lopulta se ei enää irronnut minusta.”  Näin Jouni kertoi vuoden 2014 viimeisinä päivinä, saatuaan valmiiksi häneltä tilaamani teoksen, toisen pianotrionsa.

Jouni tiesi, että itseni lisäksi ainakin Heini tulisi soittamaan Trion kantaesityksessä, ja tämä tieto kuulemma kuuluu teoksen tekstuurissa.  Millä tavalla, se jäänee ikuisesti vain arvailujemme ja makustelumme varaan.  Mutta valtavalla voimalla teoksesta välittyy myös se valtava draivi, ja suorastaan pakko, jonka vallassa Jouni omien sanojensa mukaan viimeisiksi jääneitä töitään sävelsi.

Kantaesitys järjestyi vasta lähes vuoden päähän kappaleen valmistumisesta.  Konsertti oli Helsingissä ja nimeltään “Kakkua ja kantaesityksiä” – olihan sen aiottu samalla juhlistavan Jounin syntymäpäivää.  Kakkua tarjottiinkin, Jouni itse ei kuitenkaan enää ehtinyt paikalle.  Suruviesti tavoitti meidät viikkoa ennen konserttipäivää.

Sävellystä kuunneltiin valtavalla intensiteetillä.  Se oli tarinaa, ajatuksia ja kommunikaatiota henkilöltä, joka ei enää elänyt kanssamme samassa todellisuudessa, mutta oli yhtä lailla säveliensä myötä tasavertaisesti läsnä, täydellä persoonallaan.

”Millään ei ole erityistä painoa tärkeilyn tai itsetehostuksen merkityksessä –– olemme ja elämme täällä omat, omasta mielestämme tärkeät hetkemme –– mutta koettakaamme tehdä se niin, etteivät muut kärsi liiallisen tilantarpeemme ja ahneutemme vuoksi.”
Jouni Kaipainen

Minna Pensola