”ILO-INSPIRAATIO” 24.-27.1.2019

Vuosi oli 1985. Olin Kuhmon Kamarimusiikkifestivaalilla Jean-Jacques Kantorowin oppilaana triomme kanssa. Täyden Kontion koulun taka-aulatilakin täyttyi seisovista kuulijoista, innostuneista opiskelijoista ja kamarimusiikin rakastajista. Kamarimusiikin huuma oli käsin kosketeltavaa. Gabriel Faurén Pianokvartetto c-molli jätti sieluuni pysyvän jäljen. Teos iski suoraan 19-vuotiaan emotionaaliseen keskukseen. Inspiroiduin esityksestä niin, että kuuntelin sitä kasetilta koko nuoruuteni ajan, se toi minulle joka kerta saman innostuksen, rupesin lentämään ja olin elämäni voimissa. Sinä kesänä kuulin Kristian Zimermania, Oleg Kagania, Natalia Gutmania, Vladimir Mendellsohnia, Robert Cohenia, Vasili Lobanovia. Kaikki tämä on ollut koko muusikkouteni kypsymisen kannalta merkityksellisintä aikaa ja kantaa minua edelleen. Mitä musiikki voikaan ihmisille parhaimmillaan antaa. Tarve musiikillisiin elämyksiin alkoi kuitenkin jo ennen tätä. Kuuntelin jo hyvin nuoresta mm. Sostakovitsin ja Brucknerin ja Brahmsin sinfonioita. Jaoin hetkiä minulle tärkeiden teosten parissa, ja janosin sitä tunnetta, jolloin energiani kohosivat. Innostuin niin että minun oli pakko liikkua ja tanssia. Musiikin emootiot ja kauneus, energinen jännite ja puhdas rauha olivat minulle jonkinlaisia kanavia kokea suuria elämyksiä.

Eräs toinen muisto liittyy ensimmäiseen orkesterin solistina esiintymiseen. Teos oli Mozartin Pianokonsertto A-duuri. Olin 12-vuotias, ja muistan ikuisesti sen tunteen, kun sain kokea orkesterin soinnin ympärilläni, vuoropuhelun orkesterin kanssa maailman kauneimman hitaan osan aikana, ilon ja energian finaalissa. Myös muutama muu merkityksellinen teos on jäänyt niin voimakkaana lapsuuden muistona aivoihini, että huomaan välillä soittavani niitä sormillani. Kaikki on lihasmuistissa.

Tulin juuri Klassiske Dage– festivaalilta Tanskasta. Viimeisenä iltana kuulin Holstebron kirkossa hyvin erityisen konsertin. Hugo Ticciati soitti Peteris Vasksin Viulukonserton. Esitys jäi sydämeeni. Koin olevani todella etuoikeutettu saadessani olla mukana kokemassa tätä hetkeä. Soinnin värähtely ja teoksen voima ja tunne aiheuttivat hyvin voimakkaan inspiraation ja elämyksen. Kaikki kanavani aukesivat, näköaistini terävöityi huippuunsa, kyynelkanavat ja tukossa olleet poskionteloni aukesivat, energiatasoni ja lämpötilani muuttui. Sain sieluuni hyvin erityistä ravintoa.

 

Ihminen tarvitsee näitä hetkiä elämässään. Ehkä tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Hetkeen pysähtymistä ja voiman kokemista. Irtiottoa teknologiasta ja mielen kuormasta. Aikaa ja tilaa kohdata inspiraatiota ja ehkä sitä kautta iloakin. Luovuuden voima lähtee sisältäpäin ja ennalta-arvaamattomasti. Olen äärimmäisen kiinnostunut siitä, mikä merkitys äänen värähtelyllä ja soinnilla on reaktioihin. Värähtely on puhtainta, kun se tulee musiikin voiman ja soittajan inspiraation kohdatessa. Minulla elämysten mittarina toimii kananlihalle menevä iho silloin kun musiikki vaikuttaa. Sitä reaktiota ei voi käskeä, niin kuin ei luovuuttakaan. Se vain syntyy ja tapahtuu. Silloin on läsnä parantava musiikki. Alzheimer-potilailla parhaita reaktioita tapahtuu mielimusiikin kohdalla. Silloin inspiraatio ihmisen sisällä vaikuttaa jollain ihmeellisellä tasolla aivojen reaktioihin. Musiikki on sanatonta kommunikaatiota, mutta paljon voimakkaampaa.

 

Valitsin festivaalille tänä vuonna monta teosta Wolfgang Amadeus Mozartilta, koska Mozartin musiikissa kuulee aina sen valtavan luomisvoiman, jonka säveltäjä on kokenut itse. Se on luonteeltaan hetkessä tapahtuvaa ja nopeaa, aivan kuten energiatason muutokset. Samaa nuoruuden intoa on Mendelssohnin teosissa, joita myös kuulemme. Festivaali esittelee myös North around the Baltic Sea- projektin ohjelmaa. Kuulemme teoksia mm. Arvo Pärtiltä, Tonu Korvitsilta ja Sebastian Fagerlundilta.

 

Musiikkia ei ole ilman säveltäjiä. Mitä säveltäjä kokee luomisprosessissaan, ja mitä yhteistyö esittäjän kanssa on. Miten inspiraation saa kirjoitettua paperille, ja miten se muuttuu yhteistyön aikana. Maailma on pullollaan sävellyksiä, mikä niissä saa soittajan innostumaan. Itse ajattelen että musiikki parantaa juuri inspiraatiokokemuksen myötä; jos se vaikuttaa ihmiseen ja saa aikaan reaktioita. Olen koonnut vuoden 2019 festivaalille teoksia, jotka ovat minulle aiheuttaneet voimakkaita elämyksiä. Toivon että tulet kanssamme jakamaan näitä hetkiä taianomaisten muusikkojen kanssa, ja iloitsen jos näen nuoria muusikkoja ravitsemassa itseään sellaisella ravinnolla, jota ei voi mitata rahalla. Parhaimmillaan elämys voi olla hyvinkin merkityksellinen muusikkona kasvamiselle. Vanhana voi kuunnella niitä teoksia, jotka saivat jalan heilumaan ja tunteet valloilleen, taikarasian avautumaan.

 

Heini Kärkkäinen

taiteellinen johtaja Tampere Chamber Music