Suosittu kamarimusiikkifestivaali palaa Tampereelle helmikuussa 2018

Tampereen kamarimusiikkifestivaalin ohjelman julkistamiskonsertti järjestettiin 1. marraskuuta hotelli Radisson Blu Grand Hotel Tammerissa. Tilaisuuteen osallistui median edustajia sekä kulttuurikummeja. Festivaalin taiteellisen johtajan pianisti Heini Kärkkäisen mukaan Tampereen kamarimusiikkifestivaalin julkistamiskonsertin tunnelma oli: “juhlava, kaunis ja kulttuurille ja hyvinvoinnille suotuisa.”

kamarimusiikkifestivaali

kamarimusiikkifestivaali

Vuoden 2018 Tampereen kamarimusiikkifestivaalin teemaksi valittiin rytmien olemus – aika ja ajattomuus. Aika ja sen syklisyys ovat läsnä festivaalin konserteissa, joiden aiheissa näkyvät kaikki neljä vuodenaikaa. Festivaali päättyy brunssikonserttiin, jonka aiheena ovat odotus, haaveet ja talvi.  Rytmin teemaa käsitellään festivaalin luennoilla ja työpajoissa.

Hyvinvointi on yksi Tampereen kamarimusiikkifestivaalin pysyvistä teemoista, joka on aiheena ajankohtainen, sillä musiikin vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin on käsitelty viime vuosina monissa tutkimuksissa. Kärkkäinen pitää tärkeänä tieteen ja taiteen yhdistämistä, sillä “tieteen parissa on todettu asioita, joita moni muusikko on jo pitkään pitänyt ilmeisinä.” Tampereen kamarimusiikkifestivaaleilla tiede on läsnä esimerkiksi Jyväskylän yliopiston musiikintutkimuksen professorin, Petri Toiviaisen, luennolla, jossa hän käsittelee rytmin vaikutuksia kehoon ja aivoihin.

kamarimusiikkifestivaali

kamarimusiikkifestivaali

Kärkkäinen on huolissaan nykyajan hektisyydestä ja haluaa nostaa festivaaleilla esiin myös palautumisen tärkeyden: “muusikon ammatti voi olla raskas ja joskus yksinäinen. Haluan luoda festivaalin, jossa näistäkin teemoista voidaan keskustella.” Tampereen kamarimusiikkifestivaali eroaakin perinteisistä festivaaleista monipuolisuudellaan. Festivaalin luennot, konsertit ja työpajat ovat oiva mahdollisuus kohdata muita musiikista ja taiteesta kiinnostuneita.

kamarimusiikkifestivaali

Kärkkäinen toivottaa kaikenikäiset musiikista nauttivat ihmiset tervetulleiksi Tampereen kamarimusiikkifestivaaleille. Tavoitteena on saada paikalle erilaisia ihmisiä, jotka haluavat iloita musiikista ja oppia jotain uutta. Musiikista hyötyvät kaikki noviiseista asiantuntijoihin. Kärkkäisen mukaan “ yhteiskunta tarvitsee musiikkia ja taidetta. Tarvitaan maailmaa, johon voimme mennä halutessamme, joka voimistaa meitä.” Tätä musiikin, kuulijaa vahvistavaa, maailmaa Tampereen kamarimusiikkifestivaali ensi tammikuussa tarjoaa.

Tampereen kamarimusiikkifestivaali järjestetään 15.-18.2.2018. Lippuja voi voi ostaa lippu.fi-sivustolta osoitteesta: http://www.lippu.fi/Lippuja.html?affiliate=ADV&doc=artistPages%2Ftickets&fun=artist&action=tickets&erid=2045919&includeOnlybookable=false&x10=1&x11=chamber