Metsän hyvinvointivaikutukset ja Suomen upea luonto

Itsenäisyyspäivä on kulman takana ja vuosi päättymässä. Suomi täyttää 100 vuotta ja pohdin maamme kaunista luontoa, aikaa, ajattomuutta. Yksi ajanjakso on päättymässä ja luonto on talviunilla.

Metsä on henkilökohtaisesti minulle hyvin tärkeä. Lapsuuteni koti sijaitsi upean harjun ja metsän vieressä, jossa vietin useita hetkiä leikkien ja kadottaen ajantajun. Siellä olen ensimmäisiä kertoja kokenut ajattomuuden tunteen – tunteen, etten ole sidottuna mihinkään aikatauluun. Leikkivälineet löytyivät luonnosta – inspiraatiota ja luovuutta hyödyntäen keksimme rajattoman määrän erilaisia leikkejä.

Kun myöhemmin aikuisiällä käyn katsomassa tuttuja lapsuudenmaisemia, koen edelleen voimakkaita tunteita sisälläni. Jokainen tuttu puunjuuri, kivi, kanto ja elementti aiheuttavat minussa sanoinkuvaamatonta onnentunnetta. Lapsuuden leikit palaavat elävästi mieleeni.

metsän hyvinvointivaikutukset
”Metsä henkilökohtaisesti on minulle hyvin tärkeä. Lapsuuteni koti sijaitsi upean harjun ja metsän vieressä, jossa vietin useita hetkiä leikkien ja kadottaen ajantajun.”

Suomen metsät ja luonto ovat hyvin puhtaita. Se on ainutlaatuista. Puhtauden pystymme haistamaan ja ylipäätään, kun olemme metsässä, heräävät aistimme uudella tavalla eloon. Silmillä näemme kauneutta ja metsän upeita värejä. Sulkemalla silmät voimme keskittyä kuulemaan erilaisia ääniä – puiden, eläinten, askelten ääniä, linnun laulua ja hiljaisuuden musiikkia. Voimme myös tuntea pehmeän metsämaan jalkojemme alla, tuulen vireen sormissamme ja mäntykankaan lämmön väreilyn. Ajatuksemme hiljenevät, olo muuttuu tyyneksi ja sisällään voi tuntea metsän tuoman rauhan ja selkeyden.

On myös tieteellisesti todistettu, että metsässä oleskelu tekee ihmiselle hyvää. Meistä tulee jollakin tasolla lapsia ja eläimiä, kun teemme vierailun metsän syleilyyn. Pääsemme rajoitteista ja vapaudumme luonnon helmassa. Painavat ja raskaat ajatukset siirtyvät taka-alalle, ajattelu kirkastuu ja mieli hiljenee – metsän värähtely rauhoittaa. Asiat alkavat näyttää selkeämmiltä ja valoisammilta. Olet hetkessä täydellisesti läsnä kaikilla aisteillasi – mindfullnessia parhaimmillaan.

Luonnossa kaikki on myös ymmärrettävämpää. Jotkin vuodenajat sekä niiden pimeys ja synkkyys saattavat aiheuttaa ihmisillä ahdistusta. Metsässä vuodenajat, myrsky ja tuulikin kuuluvat suureen kokonaisuuteen, jolloin ne näyttäytyvät luonnolliselta ja jopa kauniilta. Loppusyksyn värittömyyskin on helpompi hyväksyä metsän siimeksessä. Ikään kuin metsään astuessaan siirtyisi ihmeelliseen taikakenttään.

Olen myös pohtinut metsän erilaisia rytmejä säähän, vuodenaikoihin ja jopa omaan olemiseeni metsässä liittyen. Kiireinen elämä luo meihin paljon ylikierroksia, joka voi olla hyvinkin kuormittavaa. Metsä muuttaa rytmini tasapainoisemmaksi.

Juhlimme pian 100-vuotiasta Suomea ja pohdin, miten Suomen luonto on antanut juuret kulttuurillemme. Suomen metsällä ja kulttuurilla on ihmeellinen yhteys sieluissamme. Uniikki ja erityinen luontomme on antanut valtavasti inspiraatiota säveltäjillemme ja yhtä lailla taiteen ja musiikin esittäjillekin. Olen soittanut kansallissäveltäjämme Sibeliuksen musiikkia myös Sibeliuksen omassa kodissa Ainolassa, Järvenpäässä. Sibelius halusi muuttaa ihanteellisempaan työskentely-ympäristöön Helsingissä vietettyjen vuosien jälkeen. Hän oli todennut: ”Helsingissä kaikki laulu kuoli minussa”. Ainola on fantastisen kauniin metsän siimeksessä – jopa talon sisällä voi tuntea metsän voiman.

Luonnon kautta arvot asettuvat ihmisillä uomiinsa ja ajatusmaailma puhdistuu. Metsät ovat valtava voimavara meille jokaiselle yksilölle. Toivonkin, että hävittämisen ja tuhoamisen sijasta luontoa kohdeltaisiin sen ansaitsemalla arvostuksella ja kunnioituksella.

metsän hyvinvointivaikutukset
”Kun myöhemmin aikuisiällä käyn katsomassa tuttuja lapsuudenmaisemia, koen edelleen voimakkaita tunteita sisälläni. Jokainen tuttu puunjuuri, kivi, kanto ja elementti aiheuttavat minussa sanoinkuvaamatonta onnentunnetta. Lapsuuden leikit palaavat elävästi mieleeni.”

Tulevalla festivaalilla metsä teema näkyy useammassa esityksessä.

Tulevan Tampere Chamber Music -kamarimusiikkifestivaalin ohjelma on rakentunut teemojen rytmi, aika, ajattomuus ja syklit ympärille. Luonto ja vuodenaikojen vaihtelu ovat yhteydessä konserttien musiikkiin ja tunnemaailmoihin.

Ilahduin suunnattomasti, kun törmäsin Anu Kuivalaisen ohjaamaan ja käsikirjoittamaan dokumenttielokuva Sielunmetsään (2017). Elokuvassa on kuvattu kymmenen eri tarinaa ihmisten suhteesta metsään sekä tarkastellaan luonnon ja metsien tilaa. Aihe on ajankohtainen, sillä aikamme arvot ovat mielestäni huolestuttavia. Monimuotoinen kasvillisuus ja eläimistö kärsivät, kun ihminen puuttuu liikaa luonnontilassa oleviin metsiin raivaamalla ja tuhoamalla sitä. Metsää ja luontoa, ihmisen perushyvinvoinnin kannalta oleellisia asioita, aletaan hävittämään ja kaltoinkohtelemaan, mikä voi ihmisen sielussa olla hyvinkin traumaattinen kokemus. Kaikkea hyvää, mitä luonto ja metsä meille antavat, ei pystytä korvaamaan myöhemmin. Siksi olen iloinen, että sain tämän osaksi festivaalia niin, että kaikki voivat kyseisen elokuvan nähdä.

Elokuvan lisäksi lauantain 17.2. konsertti ”Yksinäisyys-lapsenmielisyys-ihme” sijoittuu kevään ilmapiiriin. Pyynikkisaliin rakennetaan virtuaalimetsä, eli menemme konserttisalin sijasta ”metsään” kuuntelemaan konserttia. Samana päivänä järjestetään myös tiedemies Matti Leisolan luento ”Elämä-ihmeellisesti suunniteltu”. Leisolan luennolla pohditaan mm. evoluutioteoriaa, miten ihmeellistä on elämän kehittyminen ja onko sitä jokin ohjannut? Nämä aiheet kiehtovat ja askarruttavat aina ihmistä. Muusikon näkökulmasta nuotit eivät vielä ole musiikkia, mutta mikä tekee niistä sitä ja mitä muusikko tekee niille?

Tässä hektisessä ja osittainkin saastuneessa maailmassa toivon, että arvomme alkaisivat puhdistumaan. Vaikka yhden ihmisen tekemiset eivät vielä suurta muutosta yksittäin saa aikaiseksi, uskon kuitenkin jokaisen ajatellessa asioita omalta osaltaan alkaa myös muutos positiivisempaan – itsemme ja kollektiivisen hyvinvoinnin kannalta.

Lämpimät onnittelut kaunis ja puhdas kotimaamme.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Tervehtien,
Heini Kärkkäinen
Taiteellinen johtaja
Tampere Chamber Music

Tampereen kamarimusiikkifestivaali järjestetään 15.-18.2.2018. Festivaalin liput ovat myynnissä osoitteessa lippu.fi.