Musiikkitapahtuma Tampereella yhdistää hyvinvoinnin ja musiikin

Musiikilla on paljon hyvinvointivaikutuksia ja erityisesti musiikilla, jonka ihminen kokee itselleen mielekkäimmäksi. ”Musiikki ja hyvinvointi soivat yhdessä” on Tampere Chamber Music -musiikkitapahtuman pysyvä teema. Tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa helmikuussa 2018. Tänä päivänä tarvitsemme enemmän ja enemmän maailmaa, jossa voi tuntea sellaisia elämyksiä, jotka jäävät sydämeen, koskettavat ja voimistavat; pysähtymistä ajattomuuteen ja sen kautta uuden inspiraation ja luovuuden löytämistä. Tampere Chamber Music on kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja arvoista elämässä.

Taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen on ohjelmistoa suunnitellessaan valinnut mukaan teoksia, jotka innostavat ja koskettavat häntä itseään – todellisia kamarimusiikin helmiä upeiden taiteilijoiden esittämänä. Konserttien lisäksi tapahtuman ohjelmistoon kuuluu erilaisia luentoja ja työpajoja.

Festivaalilla hyvinvointi teemaa lähestytään muusikon, yleisön ja yhteiskunnan näkökulmista. Muusikon ammatti voi olla monella tapaa hyvinkin kuormittavaa. Taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen pohtii mm. alan sisäistä kilpailua ja suorituskeskeisyyttä. Erottautuminen on tärkeää, mutta musiikista nauttiminen itsessään on hyvin intiimi tapahtuma, johon ei tarvita välttämättä suurta yleisöä. On siis keskusteltava muusikon hyvinvoinnista, niin psyykkisestä kuin fyysisestäkin. Pitkäkestoinen rasitus erilaisissa soittoasennoissa voi olla hyvin kehoa kuormittavaa, joten ergonomia-asennoista ja rasitusvammojen ehkäisystä tulee keskustella. Ohjelmistoon kuuluu yhtenä osana klinikkatyöskentelyä, jossa opettaja, OMT-fysioterapeutti ja oppilas käyvät yhdessä läpi soittoasentoja ja havaintojen pohjalta pyrkivät näkemään ongelmakohtia. Muusikon hyvinvointiin ergonomian ja psyykkisten vahvuuksien lisäksi liittyy myös tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Jaksaminen rankassa ammatissa edellyttää kykyä palautua ja pitää huolta omista voimavaroista.

Musiikkitapahtuman arvoteemoihin sisältyy myös yhteiskunnallinen hyvinvointi. Yksinäisyys, toisista välittäminen, vanhuksista ja sairaista huolenpito ja asioihin reagoiminen mietityttävät tapahtuman taiteellista johtajaa. Tampere Chamber Music -festivaalin ohjelmistoon kuuluu kaksi hyväntekeväisyyskonserttia, jossa osa festivaalin taiteilijoista esiintyy saattohoitokodissa sekä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa lastenosastolla. Näin hyväntekeväisyyskonsertin kuulijat saavat myös mahdollisuuden nauttia huipputaiteilijoiden esityksistä. Festivaali haluaa luoda mallin, jolla voisi vahvistaa ikääntyneiden oikeutta saada taide-elämyksiä ja musiikin tieteellisesti todistettuja hyvinvointi- ja toipumisvaikutuksia.

Yhteiskunnan kannalta musiikki on tieteellisesti jo monilta osin todistettu lisäävän ihmisten hyvinvointia. Monet musiikkitapahtumat pohjautuvat tähän, kun ajatuksena on tarjota yleisölle elämyksiä muusikin kautta. Tampere Chamber Music -festivaali kuitenkin lähestyy asiaa monipuolisemmin ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnin näkökulmasta ja siksi kyseessä on musiikin ja hyvinvoinnin yhdistävä tapahtuma. Vuoden 2018 festivaalin erilliset teemat rytmi, aika ja ajattomuus erottuvat ohjelmistosta ja nämä tukevat kaikki luontevasti toisiaan.

musiikkitapahtuma tampere
Tapahtuman taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen haluaa yhdistää Tampere Chamber Music -festivaalilla musiikin ja hyvinvoinnin. Kuva: Minna Hatinen

Kamarimusiikkifestivaalin ydin muodostuu kansainvälisten huipputaiteilijoiden konserteista. Konserttien lisäksi festivaalien ohjelmistoon kuuluvat kamarimusiikin mestarikurssit, klinikkatyöskentely, erilaiset luennot, workshopit ja kaksi hyväntekeväisyyskonserttia. Tanssi on osittain mukana konserteissa ja workshopeissa. Tutustu koko ohjelmaan täällä.

Musiikkitapahtumissa esiintyy sekä kotimaisia, että Suomessa vierailevia ulkomaisia huipputaiteilijoita. Yksi heistä on maailmanlaajuisesti ylistetty brittiläinen sellisti Robert Cohen. Hän soittaa Tampereen kamarimusiikkifestivaalilla useassa konsertissa ja pitää luennon englanniksi aiheesta ”Music and Time”.

Viulutaiteilija ja Sibelius-Akatemian viulunsoiton professori Reka Szilvay esiintyy myös musiikkitapahtumassa. Konserttien lisäksi hän on mukana muusikkojen rasitusvammoja käsittelevässä työpajassa yhtenä viulun soiton opiskelijoiden ohjaajana.

Mukana on myös rakastettu kamarimusiikin puolestapuhuja, pianotaiteilija ja säveltäjä Ralf Gothóni. Hän pitää festivaalilla kamarimusiikin mestarikursseja opiskelijoille Pyynikkisalissa, jonne yleisö on tervetullut seuraamaan opetusta. Mestarikurssien lisäksi Gothóni soittaa festivaalilla konserteissa, joissa yhdessä kuullaan hänen oma sävellyksensä Trio ”Peregrina”, joka perustuu saksalaisen Eduard Möriken -runoihin. Tähän esitykseen festivaalilla tuodaan mukaan myös tanssi uutena osana. Gothóni on mukana myös Matti Leisolan ”Elämä – ihmeellisesti suunniteltu” luennolla, jossa pohditaan mm. ihmiskunnan syntyyn liittyviä asioita, evoluutioteoriaa ja kvanttimekaniikkaa.

Traditionaalisen kamarimusiikin lisäksi tapahtumaan on haluttu tuoda mukaan rytmin magiaa ja energiaa. Yksi esimerkki tästä on uusi nimi ohjelmistossa: Marzi Nyman & Ice Loving Animals. He valloittavat Telakan hurjalla rytmin voimalla ja luvassa voi olla jopa hieman eläimellistä menoa.

musiikkitapahtuma tampere
Mukana festivaalilla on myös rakastettu kamarimusiikin puolestapuhuja, pianotaiteilija ja säveltäjä Ralf Gothóni.

Festivaalin ohjelmistoon kuuluvat myös erilaiset keskustelua ja ajatuksia synnyttävät luennot. Cohenin ja Leisolan lisäksi muita festivaalin ohjelmistoon kuuluvia luentoja ovat mm. Jari Sinkkosen ja Petri Toiviaisen hyvinvointia käsittelevät esitykset. Jari Sinkkonen on tunnettu lastenpsykiatri, joka puhuu tapahtumassa varhaisten kiintymyssuhteiden vaikutuksesta ja merkityksestä muusikon elämässä. Petri Toiviainen taas kertoo esityksessään, miten rytmi vaikuttaa aivoihimme ja kehoomme. Tämä aihe kiinnostaa erityisesti tapahtuman taiteellista johtajaa, sillä rytmiä voidaan käyttää jopa parantamiseenkin, mutta miten tämä on tieteellisesti todistettavissa.

Taiteesta nautitaan tapahtumassa myös visuaalisesti. Muusikkojen lisäksi festivaalilla esiintyvät suomalaiset tanssijat Minna Tervamäki ja Kaari Martin osana konsertteja ja workshoppeja. Tähtitanssija Minna Tervamäki tuli tunnetuksi Suomen Kansallisbaletin vakioesiintyjänä kolmen vuosikymmenen ajalta. Vuoden 2012 jälkeen Tervamäki on vaihtanut Suomen Kansallisbaletin esitykset poikkitaiteellisiin projekteihin. Kaari Martin taas on suomalainen tanssija, pedagogi ja koreografi. Hän on tullut tunnetuksi flamencotanssiteoksistaan, jossa on vaikutteita nykytanssista. Molemmat tanssijat nähdään myös esiintymässä alttoviulutaiteilija Yuval Gotlibovichin kanssa festivaalin hyväntekeväisyyskonserteissa.

musiikkitapahtuma tampere
Tanssi on myös tärkeässä osassa tapahtumassa. Tähtitanssija Minna Tervamäki on monessa teoksessa mukana ja ohjaa myös oman workshopin ”Minnan metodit”. Kuva: Minna Hatinen

Taiteilijajoukko on siis tänäkin vuonna jälleen mahtava ja ohjelma on hyvin monipuolinen. Muita viime vuonnakin nähtyjä taiteilijoita ja uusiakin nimiä on mukana, mm. Juan Miguel Hernandéz, Christoffer Sundqvist, Ismo Eskelinen ja Priya Mitchell.  Musiikkitapahtuman taiteellinen johtaja, nainen tapahtuman takana, Heini Kärkkäinen nähdään myös itse esiintymässä ja mukana monessa ohjelmanumerossa.

”On ollut taas upeaa luoda kamarimusiikkifestivaali Tampereen talveen. Vuodenajat ja ihmisen elämä kulkevat rytmin mukana. Muistelemme, haaveilemme ja koemme ihmeen hetkiä erilaisten luonnonilmiöiden äärellä. Musiikki on täynnä tunteita ja tunnelmia, ja joillekin on helpompaa kommunikoida sen kautta.” toteaa Heini Kärkkäinen.

Tampereen kamarimusiikkifestivaali järjestetään 15.-18.2.2018. Festivaalin liput ovat myynnissä osoitteessa lippu.fi.