Ralf Gothóni

Ralf Gothónilla on maailmanlaajuinen ura pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Hänet tunnetaan persoonallisena esittäjänä, kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona.

Gothóni on esiintynyt maineikkaimmilla musiikkifestivaaleilla sekä merkittävimpien eurooppalaisten ja amerikkalaisten orkestereiden solistina. Hän esiintyy vuosittain lukuisissa konserteissa usein kaksoisroolissa, johtaen pianosta käsin.

Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa konserttoa; vuonna 2004 hän soitti ja johti John Tavenerin ”Pratirupa” pianokonserton kantaesityksen Lontoossa säveltäjän 60-vuotisjuhlakonsertissa. Gothónia kuullaan säännöllisesti merkittävimpien kamarimusiikkifestivaalien vierailevana taiteilijana. Levytyksiä on kertynyt noin 100 eri kansainvälisille yhtiöille.

Ralf Gothóni toimi legendaarisen English Chamber Orchestran ylikapellimestarina vuosina 2000–2009 ja 2001–06 Northwest Chamber Orchestra’n, Seattle, musiikillisena johtajana. Vuonna 2004 hänet nimitettiin myös Deutsche Kammerakademien päävierailijaksi.

Gothóni on kehittänyt taidemusiikkitapahtumia maissa, joissa länsimainen kulttuuri on nousussa. Hän oli 1990-luvun alussa Pekingin ”Kielletyn kaupungin musikkijuhlat” alkuunpanija ja vuosina 1996-1998 sen taiteellinen johtaja. Vuonna 2004 hän aloitti yhteistyön Kairon Oopperan ja 2012 Bakun sekä Ammanin konservatorioiden kanssa. Yhteistyössä on keskitytty yhteisiin konsertteihin ja mestariluokkiin.

Kamarimusiikin professoraatteja hän on hoitanut seitsemässä Eurooppalaisessa korkeakoulussa. Nykyisin hän opettaa usein myös Lontoon Guildhall-korkeakoulussa. Hän pitää mestarikursseja ympäri maailmaa ja on usein myös merkittävimpien pianokilpailujen tuomaristossa.

Hän on säveltänyt mm. 3 kamarioopperaa, kamarimusiikkia sekä julkaissut 3 esseekokoelmaa.

Gothónille myönnettiin vuonna 1994 amerikkalainen Gilmore Artist Award, eräs klassisen musiikin suurimmista palkinnoista. Hänelle on myönnetty myös Suomen Kulttuurirahaston kunniapalkinto, Itävallan kulttuuriministeriön Schubert-mitali sekä Pro Finlandia mitali. Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet 2012 taiteellisista ja pedagogisista ansioistaan.

http://gothoni.com/