Seuraavien festivaalien teema: ILO – INSPIRAATIO 24. – 27.1.2019

TAMPERE CHAMBER MUSIC

24.-27.1.2019

 

”ILO-INSPIRAATIO”

 

Tämä teema puhuttelee minua kovasti. Ihminen etsii onnellisuutta ja iloa, vaikka väkisin. Sen perässä juostaan. Ja ken onnen saavuttaa, sen pelkää menettävänsä. Ulkoapäin rakennettu onnen  ja ilon rakennelma ei kestä, se ei annakaan pysyvää toivottua onnellisuutta.

Ilolla on aina vastapuolensa. Ilman surua ja epätoivoakin ilo ei tuntuisi niin makealta. Sisältäpäin koettuna ilo tuntuu todelliselta ja syvältä.

Eckhart Tollen kirja Läsnäolon voima on minulle hyvin suuri inspiraation lähde. Se on avannut täysin uudenlaisia näkymiä elämästä. Musiikki ja siinä tapahtuvat ihmeelliset hetket ovat juurikin mindfulnessiä parhaimmillaan. Mitä tapahtuu sinä merkillisenä hetkenä, kun pääset parhaaseen luovaan fiilikseen. Rupeat lentämään. Onni ja ilo valtaa sielun. Kaikki esteet ovat poissa. Kylmät väreet valtaavat kehon ja kyyneleet valuvat. Se hetki ei synny käskemällä, vaan se tapahtuu äkkiä ja nopeasti, yllättäen. Musiikissa voi olla jokin erityinen harmoniapurkaus tai kauneus. Rytmin voima voi hypnotisoida. Saat luovan idean ja inspiroidut.

Mitä tapahtuu ihmisen aivoissa, ja koko fyysisessä ja psyykkisessä kokonaisuudessa näiden ekstaattisten hetkien aikana. Miksi iho menee kananlihalle voimakkaan kokemuksen aikana. Sitä voi tapahtua muunkin kuin musiikin yhteydessä. Jokin ajatus tai voimakas puhe voi aiheuttaa reaktion, vaikuttavan kokemuksen, ja tapahtuu taas se hetkellinen onnentunne, jossa mieli ei kontrolloi.

Säveltäjän työ on kiinnostava prosessi. Luovuuden olemus tulee siinä kiehtovasti esiin. Mozart, jonka halusin seuraavan festivaalin teemasäveltäjäksi on aina innostanut minua molli-teoksillaan. On ollut aikoja jolloin en ole halunnut kuunnella duuriteoksia häneltä, vaan Beethoven on tuntunut läheisemmältä. Nyt on taas niidenkin aika. Inspiraatio ja ilo ovat käsinkosketeltavissa Mozartin musiikissa. Säveltäjä on lentänyt.

Tämän päivän upea säveltäjä Sebastian Fagerlund saapuu iloksemme puhumaan säveltäjän prosesseista ja yhteistyöstä esittäjien kanssa. Christoffer Sundqvist on yksi hänen teostensa ahkerista esittäjistä, ja saammekin kuulla vuoropuhelua. Keskustelemaan tulee myös muita festivaalin taiteilijoita.

Improvisaatiossa on kyse myös hetken impulsseista. Kun kaksi ihmistä improvisoi, tulee mukaan myös reagointi ja kommunikaatio. Sitäkin saamme kokea seuraavalla festivaalilla.

Sostakovitsin musiikki sisältää hetkiä, joissa toivo ja taivaallinen kauneus pilkahtavat. Elämän raskaat sävelet saavat musiikin kautta myös helpotuksen hetkiä. Tampere Filharmonian solistiksi saimme Robert Cohenin, jonka esitystä Sostakovitsin Sellokonsertosta nro 1 odotan suurella innolla.

Taiteilijakaartin uusia nimiä ovat mm. huilisti Janne Thomsen, viulisti Hugo Ticciati ja tanssija Pontus Ax Sundset. Tuttuja rakkaita taiteilijoita kuullaan taas, kuten Priya Mitchelliä, Yuval Gotlibovichia, Juan-Miguel Hernandézia ja Robert Cohenia. Mindfulness-kurssi ja Minnan metodit hoitavat ihmisen kaikki puolet.

Vanhukset ja sairaat ovat festivaalin sydänasia. Haluamme tuoda heille hetken jossa ilolle ja virkistymiselle annetaan mahdollisuus. Miten paljon voimmekaan auttaa musiikin avulla. Yuval Gotlibovichin sanoihin voin yhtyä,” hienoin hetki festivaalilla oli kun sain soittaa Saattokodissa”. Se on yhteinen kokemus taiteilijan ja kuulijan välillä, jota musiikki kannattelee ja jossa sanoja ei tarvita.

 

Säveltäjät Mozart, Mendelssohn, Sostakovich, Fauré, Fagerlund täyttävät korvamme ja sielumme inspiraatiolla ja kaikilla tunteilla.

Meillä on vain tämä hetki, eilinen meni, huomisesta emme tiedä. Nauttikaa Suomen ihanasta ja kauniista kesästä!

 

Tampereella tavataan!

lämmöllä,

Heini Kärkkäinen

taiteellinen johtaja Tampere Chamber Music