Taiteellisen johtajan kuormitusta ja siitä palautumista mitattiin festivaalilla sykevariaatiomittauksella, lue tulokset!

Olihan helpottavaa huomata, että palauduin yöaikaan stressireaktioista!

Vaikka muusikon työ onkin kuormittavaa, olin tämän mittaussession aikana aika erityisessä tilanteessa. Eivät muusikon päivät aina tällaisia ole. Ensimmäinen festivaali, kiire, esiintymispaineet, monessa roolissa työskentely yhtä aikaa. Ja vaikka itseäni saan syyttää, en malttanut olla soittamatta niin monessa teoksessa, kun tällainen porukka oli koossa.

Yöt jäivät turhan lyhyiksi, ja tunsin nukkuvani huonosti ja pinnallista unta. Mutta mittarit eivät valehtele. Ilmeisesti olen kuitenkin aika hyvä stressin säätelyssä, ja siitä palautumisessa.

On melkein koomista huomata, että heti kun olen herännyt, mittari näyttää punaista. Eli onko mieleni syypää. Kun kaadun illalla sänkyyn ja nukahdan, mieleni rauhoittuu ja ehkä syvemmät tasot rupeavat vaikuttamaan.

Kun katselen sykevariaatiota päivän aikana, nousee sieltä sykehuippuja. Korkeimmat tulevat esiintyessä. Rahmaninovin Sinfoniset tanssit aiheuttivat sykkeen nousun sellaisille tasoille, että mittaus tulkitsee ne raskaaksi liikunnaksi millä on hyvät terveydelliset vaikutukset. Kyllähän useimmiten hikoaminen soiton aikana on samaa luokkaa kuin urheillessa. Syke on pysynyt kauemmin korkealla tasolle kuin esim. Franckin Pianokvinteton aikana, mikä kertoo teoksen fyysisestä raskaudesta. Franckissa on enemmän paikkoja, joissa olen palautunut. Ehkä sekin vaikuttaa, että Rahmaninov oli ensimmäinen soitettava teos. Maksimisykkeeni oli esiintymisen aikana 177. Aika hurjaa!

Jos palautumiseni yön aikana ei olisi noin hyvä, olisi minun syytä olla huolissani. Mutta kaiken kaikkiaan tajusin sen, että päivään on saatava mahtumaan pieniä palautumisen hetkiä. Kymmenen minuutin rentoutuminen mahtuu jokaisen ihmisen päivään. On kyse valinnoista. Olen huono energisenä ihmisenä pysähtymään.

Olen vakuuttunut, että urheileva elämäntapani auttaa palautumisessa. Vaikka festivaalin aikana en ehtinyt liikuntaa harrastamaan, mittaus tulkitsee että näin olisi tapahtunut. Tosin se ei kerro, onko sykkeen nousu negatiivista vai positiivista. Varmastikin se on molempia, vaikka liikunnan ja urheilun tuomia muita terveysvaikutuksia soitto ei varmastikaan tuo, eikä sitä siis voi liikunnaksi sanoa.

Heini Kärkkäinen