TAMPERE CHAMBER MUSIC 15.-18.2.2018

TAMPERE CHAMBER MUSIC 15.-18.2.2018

Music and wellbeing play together

Rytmin olemus-aika-ajattomuus-syklit

 

Olen huomannut, että onnellisin olen niinä hetkinä, jolloin koen olevani yhtä luonnon kanssa. Katsoessani vuorijonojen tarkkaan piirrettyjä ääriviivoja, juostessani metsässä, kunnellessani aaltojen rytmiä ja katsellessani meren äärettömyyteen tai kuunnellessani tulen rätinää. Silloin tajuan olevani osa maailmankaikkeutta, samaa alkuperää, kokonainen ja voimakas.

Rytmin maagisuus, mukaansatempaavuus ja vakautta lisäävä ominaisuus on kiehtova aihepiiri. Rytmi on kaikessa. Maailmankaikkeus ja luonto elävät omaa rytmiään, elämämme muodostuu sykleistä ja rytmittyy erilaisiin vaiheisiin. Numero seitsemän esiintyy monessa yhteydessä. Miksi viikon pituus on juuri seitsemän päivää, miksi Chakraoppi jakaa elämän seitsemän vuoden sykleihin ja pidemmällä mittakaavalla kahteen 50 vuoden sykliin.

Olemme tahtomattammekin yhteydessä luonnolliseen rytmiin. Kun yritämme irtautua siitä, pahoinvointi lisääntyy. Rasituksen ja palautumisen välillä on oma rytminsä, jonka olemme helposti unohtaneet kiireisen ja lisääntyvään teknologiaan painottuvan yhteiskunnan vaatimusten pakossa. Olemme kuin lampaita, jotka kulkevat virran mukana. On aika ryhtyä kapinaan. Ihmisen hyvinvointia uhkaa luonnollisesta rytmistä erkaantuminen. Työn määrä on lisääntynyt teknologian myötä. Yhdeltä ihmiseltä vaaditaan kaiken osaamista kun ennen oli eri alojen ekspertit.  Teknologiassa on tietenkin hyvääkin, ja maailma muuttuu. Mutta miten käy niiden ihmisten, jotka ovat hitaampia tai joita teknillistyminen ärsyttää ja kuormittaa, niiden lasten, joiden on pakko kirjoittaa tietokoneella ylioppilaskirjoitukset, vaikka se on heille melkein ylivoimaista. Miten käy aivojemme, kun käsillä tekeminen vähenee. Olemme kuitenkin yksilöitä joilla on erilaiset kyvyt ja rytmit.

Aika ja ajattomuus ovat läsnä muusikon elämässä, pääsemme uskomattoman kiehtoville taajuuksille, joissa olemme kuin toisessa tietoisuudessa. Mitä tapahtuu kun kokee olevansa toisinaan toisilla taajuuksilla soiton aikana. Miten maailmankaikkeuden ilmiöt, aurinkopilkut, aurinkomyrskyt, magneettikentät vaikuttavat elämäämme maan pinnalla. Mitä on kvanttiteoria.

Olen huomannut että rytmin olemus on vaativa. Sydämen pulssi ei ole mekaaninen, ja sykevariaatiomittarein varustettu taiteellinen johtajakin sai hyvää tulosta sykevälinsä variaatiosta festivaalin aikana suoritetusta mittauksesta. Pulssi musiikissa on rytmistä mutta harvoin täysin mekaanista. Silti koemme rytmisen otteen. Miksi kuitenkin niin harvoin kuulemme sellaista rytmistä rytminkäsittelyä, joka todella vaikuttaa, saa meidät ekstaasiin tai hypnoottiseen tilaan. Vääjäämätön rytmin kokeminen tarvitsee iskun lisäksi energian värähtelyn kokemisen iskujen välille.

Ihanat puut ja metsät täyttävät kauniin ja puhtaan maamme. Ne seisovat vuosista ja vuosikymmenistä toiseen paikoillaan hengittäen sieluumme metsän voimaa ja hiljaisuuden kiehtovaa musiikkia. Lapin luonto vetää enemmän ja enemmän ihmisiä ja matkailijoita puoleensa, jotka kaipaavat hiljaisuutta, tilaa ja ajattomuutta. Tiedekin jo tunnustaa metsän hyvinvointivaikutukset. Puun vuosirenkaissa näkyy erilaisia vuosia, kuin ihmisen elämässä; laihoja ja vaikeita sekä yltäkylläisiä ja energisiä.

Taiteilijajoukko on taas huikea! Rytmin magiaa ja energiaa ovat jakamassa kanssanne uusina niminä mm. Juan- Miguel Hernandéz, Christoffer Sundqvist, Ralf Gothóni, Kaari Martin, Ismo Eskelinen. Lista tarkentuu lähiviikkoina! Konserteissa maistellaan eri vuodenaikojen karaktääriä ja yhteyttä ihmiselämän eri puoliin.

 

Iloisesti tervehtien ja ensi vuoden teemaa pyöritellen ja luoden,

Heini Kärkkäinen

Espoo 2.4.2017