top of page

ESA SAARINEN

Esa Saarinen_Kuva_Liisa Takala, TJNK-1000pix.jpg

BIOGRAFIA

Esa Saarinen (s. 1953) on suomalainen filosofi, yritysvalmentaja, kirjailija, Aalto-yliopiston emeritusprofessori ja julkisuudesta tuttu keskustelija.

 

Saarinen väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 1977 tutkimuksellaan, joka käsitteli logiikkaa ja kielifilosofiaa. Saarinen oli väitellessään 24-vuotiaana Suomen nuorimpia tohtoreita. Jan Blomstedin kanssa kirjoittamansa kirjan Punk-Akatemia (1980) myötä Saarinen tuli tunnetuksi ”punktohtorina”. Helsingin yliopistossa hän toimi filosofian laitoksessa eri tehtävissä mm. yliassistenttina, dosenttina sekä vt. professorina vuoteen 1999.

Photo: Liisa Takala

Saarisen yhdessä M. A. Nummisen kanssa kirjoittama kirja Terässinfonia (1981) ja esseeteokset Epäihmisen ääni (1984) ja Erektio Albertinkadulla (1988) nousivat kulttimaineeseen yhdessä Saarisen LP-levyn “Filosofia” (1984) ja Saarisen värikkään julkisen esiintymisen kanssa. Postmodernin kulttuurin mediafilosofiaa käsitellyt Imagologies: Media Philosophy (1994, yhdessä Mark C. Taylorin kanssa) on Saarisen kansainvälisesti tunnetuin teos. Saarinen on julkaissut laajasti filosofiasta, ja kirja Länsimaisen filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin (1985) on alansa perusteoksia.

 

Yritysmaailmassa Saarinen on toiminut muun muassa Nokian ja Marimekon valmentajana ja konsulttina. Saarinen on pitänyt suuren määrän yritysjohtajille ja muulle henkilökunnalle suunnattuja seminaareja Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1990 lähtien, jolloin Saarinen julkaisi Ensto-yhtiöiden perustajan Ensio Miettisen kanssa kirjan Muutostekijä.

 

Saarinen on tunnetuimpia luennoitsijoita ja puhujia Suomessa. Saarinen palkittiin opetusansioistaan Helsingin yliopiston Eino Kaila -palkinnolla. Saarisella on jo pitkään ollut tiivis yhteys myös teknisiin tieteisiin: hänet kutsuttiin vuonna 2001 Teknillisen korkeakoulun systeemitieteiden, soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professoriksi (nyk. Aalto-yliopisto). Saarinen jäi eläkkeelle Aalto-yliopistosta vuonna 2021.

Verkkosivut: 

https://esasaarinen.com/

bottom of page