TORLEIF THEDÉEN

BIOGRAFIA
Ruotsalainen sellisti Torleif Thedéen on yksi Pohjoismaiden arvostetuimmista muusikoista, joka voittanut useita ensimmäisiä palkintoja kansainvälisissä sellokilpailuissa, mukaan lukien Casals Competition -kilpailussa. Hän on sellonsoiton vieraileva professori Royal College of Musicissa Lontoossa ja professori Norjan musiikkiakatemiassa Oslossa.
Neljä vuosikymmentä kestäneen uransa aikana Torleif on esiintynyt joidenkin maailman suurimpien orkestereiden, muun muassa Tšekin filharmonikkojen, Alankomaiden filharmonikkojen,
Photo: Nicolaj Lund
Lontoon filharmonikkojen, DSO Berlinin, Wienin sinfoniaorkesterin, Hallé-orkesterin, Moskovan filharmonikkojen, Birminghamin kaupungin SO:n, Dresdenin, Royal Philharmonic ja BBC Philharmonic:in kanssa. Hän on työskennellyt muun muassa Esa-Pekka Salosen, Paavo Berglundin, Petrenkon, Neeme Järvin, Paavo Järvin, Franz Welser-Möstin, Gennady Rozhdestvenskyn, Jukka-Pekka Sarasten, Osmo Vänskän, Mario Venzagon ja Leif Segerstamin kanssa.
Kamarimuusikkona Torleif tuntee Lontoon Wigmore Hallin, New Yorkin Carnegie Hallin, Berliinin Philharmonien ja Amsterdamin Concertgebouw'n arvostetut näyttämöt. Hän on esiintynyt Prahan keväällä ja Verbier-festivaaleilla sekä kamarimusiikkifestivaaleilla Schleswig-Holsteinissa, Bordeaux'ssa, Oslossa, Bathissa, Stavangerissa, Kuhmossa ja muilla alueilla.
Hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet Janine Jansen, Julian Rachlin, Itamar Golan, Maxim Rysanov, Leif Ove Andsnes, Marc-André Hamelin, Lars Anders Tomter, Henning Kraggerud, Roland Pöntinen ja Martin Fröst. Torleifin levytykset ovat saaneet lukuisia tunnustuksia. Hänet palkittiin Edison-palkinnolla vuonna 2018, kun hän nauhoitti Messiaenin Quartet for The End of Time yhdessä Martin Fröstin, Lucas Debarguen ja Janine Jansenin kanssa Sony-levymerkillä. Hänen levytyksensä Šostakovitšin sellokonsertoista voitti Cannesin klassisen musiikin palkinnon, ja hänen tulkintansa Bach-sellosviiteistä valittiin BBC Music Magazinen "kuukauden valinnaksi". Hänen diskografiaan kuuluu myös Dvořákin, Elgarin, Saint-Saensin, Lalon, Kabalevskin, Lutoslawskin konsertot ja runsaasti nykymusiikkia. Hän soittaa vuoden 1783 Guadagnini-selloa, joka on lainattu norjalaiselta Dextra-säätiöltä, jonka aiemmin omisti M. Rostropovich.
Vuodesta 2020 alkaen Torleifia edustaa Nordic Artists Management.