top of page

EERO HEINONEN

Eero Heininen, piano_kuva_Kaapo Kamu_1000pix.jpg

Photo: Kaapo Kamu

BIOGRAFIA

 

Eero Heinonen esiintyy solistina, kamarimuusikkona ja lied-pianistina.

Hän on esiintynyt useiden Euroopan orkesterien solistina ja kotimaassa mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden ja kaikkien muiden ammattiorkestereiden kanssa. Hän on esiintynyt tunnettujen kapellimestareiden kanssa, kuten Paavo Berglund, Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänskä, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu, John Storgårds, Klaus Mäkelä, George Malcolm, Igor Bezrodnyi, Arvid Jansons, Muhai Tang, Moshe Atzmon ja Rudolf Baumgartner.

Eero Heinosen laaja ohjelmisto käsittää mm. Mozartin koko pianokonserttotuotannon, jonka hän on esittänyt Okko Kamun ja Helsingin kamariorkesterin kanssa. Mozartin konserttoja hän on esittänyt myös mm. Stockholm Sinfoniettan, Luzern Festival Stringsin, Moskovan Kamariorkesterin, Franz Liszt Chamber Orchestran sekä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Hänen ohjelmistossaan ovat myös kaikki Beethovenin konsertot sekä suuri määrä 1800- ja 1900-luvun konserttoja, runsaasti myös kotimaisia teoksia.

Eero Heinonen on pitänyt omia soolokonsertteja Suomen lisäksi mm. Tukhoman Berwald-salissa, Pietarin filharmoniassa, Tokion Casals Hallissa ja Lontoon Wigmore Hallissa sekä useilla kansainvälisillä musiikkijuhlilla. Solistina ja kamarimuusikkona hän on esiintynyt mm. Edinburghin, Luzernin, Krakovan, Pietarin ja Georgian festivaaleilla, sekä kotimaan musiikkijuhlilla mm. Helsingin juhlaviikoilla, Naantalissa, Kuhmossa, Savonlinnassa, Riihimäellä, Mäntässä ja Turussa. Kamarimuusikkona ja lied-pianistina hänen kumppaneitaan ovat olleet mm. Pierre Fournier, Miriam Fried, Lisa Batiashvili, Liana Isakadze, Arto Noras, Martti Talvela, Tom Krause ja Peter Schreier.

Eero Heinonen on levyttänyt BIS-, Finlandia- ja Ondine-levymerkeille ja tehnyt lukemattomia radionauhoituksia Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2000 julkaistu Sibeliuksen pianomusiikin kokonaislevytys on saanut kansainvälistä huomiota, ja Heinonen on soittanut Sibelius-konsertteja Suomen lisäksi sekä mm. Tukholmassa, Berliinissä, Pariisissa ja Lontoossa. Vuonna 2021 ilmestyy Brilliant Classics -merkille neljä opusta sisältävä uusi Sibelius-äänite.

Eero Heinosen pianistin ura alkoi ensimmäisellä palkinnolla valtakunnallisessa Maj Lind-kilpailussa 1966. Hän opiskeli yksityisesti Astrid Joutsenon johdolla, Turun musiikkiopistossa Tarmo Huovisen johdolla sekä Dmitri Baškirovin johdolla Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Vuoden 1974-kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa hän oli finalisti.

Eero Heinonen on tunnettu pedagogi, ja hän on opettanut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1977. Hän pitää mestarikursseja kansainvälisillä musiikkijuhlilla ja monissa Euroopan konservatorioissa ja musiikkikorkeakouluissa.

Eero Heinonen on palkittu tanskalaisella Sonning-stipendillä v. 1979, Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla v. 1999 ja Hämeenlinnan Sibelius-seuran mitalilla v. 2000. Vuonna 2010 Eero Heinoselle myönnettiin professorin arvonimi.

bottom of page