

UUTISIA
TAMPERE CHAMBER MUSIC -FESTIVAALIIN LIITTYVIÄ UUTISIA
JA TAPAHTUMIA
SEURAAVA TAMPERE CHAMBER MUSIC JÄRJESTETÄÄN 25.-28.1.2024
Tampere Chamber Music festivaali on täynnä kamarimusiikkia, tanssia, tiedeluentoja, musiikin mestarikursseja ja liikkeellisiä workshoppeja. Festivaali tarjoaa keinoja ammentaa hyvinvointia musiikista.
2024 festivaalin teema on Tähtitarhassa.
OHJELMA JA ESIINTYJÄT JULKAISTAAN ALKUSYKSYSTÄ 2023,
JOLLOIN ALKAA MYÖS LIPUNMYYNTI.
Lämpimästi tervetuloa elähdyttävän ja ilahduttavan kamarimusiikin pariin!
VÄREILY
La 15.4.2023 klo 19
Mikaelinkirkko, Turku
Ilmainen sisäänpääsy
Käsiohjelma 15 €
Kesto 1 h, ei väliaikaa
Tiina Lindfors, tanssi ja koreografia
Heini Kärkkäinen, piano
Joona Pulkkinen, sello
Mari Agge, valosuunnittelu
Tunnelmallista tanssia, kamarimusiikkia ja valotaidetta Turun Mikaelinkirkossa.
”Elokuun valo, jossa väri täyttyy, kahmaisee tuulen usvaan ja äänet, niin kauniit, että kaipuuni herää.” – Tiina Lindfors, tanssija
Ainutlaatuinen Väreily-teos yhdistää tanssia, kamarimusiikkia ja valotaidetta. Ensimmäistä kertaa Turussa esitettävä teos sai kantaesityksensä 28.1.2023 Tampereen Tuomiokirkossa osana Tampere Chamber Music -kamarimusiikkifestivaalia.
Väreily-teoksen näyttämöllisen rakenteen ja koreografian on luonut Tiina Lindfors, joka myös tanssii teoksen. Teoksen musiikit on valinnut Tampere Chamber Music -festivaalin taiteellinen johtaja, pianisti Heini Kärkkäinen, joka esittää teoksen yhdessä sellisti Joona Pulkkisen kanssa.
Väreily heijastaa herkkien piirtojen kautta sielujen ystävyyttä, jota esiintyjät tavoittelevat upeassa arkkitehtonisessa tilassa. Mari Aggen valotaide levittäytyy esityksen myötä kirkon parvelta sivulaivoihin ja keskikäytävän kautta alttarin kuoriosaan.
Ohjelmassa on luvassa tunnelmallisia teoksia säveltäjiltä Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach, Philip Glass, Gabriel Fauré, Olivier Messiaen ja Francis Poulenc.
Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.
Tuotanto Tanssiteatteri ERI ja Tampere Chamber Music
Muutokset mahdollisia.
Esiintyjät
Tiina Lindfors
Tanssija-koreografi Tiina Lindfors on Tanssiteatteri ERIn perustajajäsen ja taiteellinen johtaja. Tyypillistä Lindforsin uralle on ollut säveltäjien ja orkestereiden hakeutuminen yhteistyöhön hänen kanssaan. Säveltäjä Mikko Heiniön kanssa Lindfors on luonut jo viisi merkittävää nykymusiikin ja -koreografian yhteisteosta. Koreografina Lindfors on usein kantaaottava ja painottaa tanssin teatterillisia vaikutusmahdollisuuksia. Hän on luonut yli 100 koreografiaa, Erin lisäksi mm. Suomen Kansallisbaletille ja Estonia-baletille. Lindforsin tanssia ja koreografioita on nähty Pohjoismaiden lisäksi muualla Euroopassa, Aasiassa, Amerikassa ja Afrikassa, yhteensä 400 vierailunäytöstä 30 eri maassa.
Lindfors on suosittu luennoitsija ja Turun Sanomien kolumnisti. Hänelle on myönnetty lukuisia palkintoja, kuten Pro Dance -palkinto 1987, Suomen kulttuurirahaston palkinto 1999 ja Kirkon kulttuuripalkinto 2011. Hän työskentelee aktiivisesti ruotsin kielen ja maamme kaksikielisyyden säilyttämisen eteen, josta hänet on palkinnut mm. Svenska Kulturfonden 2005 ja Svenska Folkskolans Vänner 2018. Hän on myös Åbo Akademin kunniatohtori.
Heini Kärkkäinen
Heini Kärkkäinen on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa professori Liisa Pohjolan johdolla vuosina 1984–1991 (MuM), ja täydentänyt opintojaan mm. Ralf Gothónin ja Jacques Rouvierin (Pariisi) johdolla. Hän voitti Ilmari Hannikainen -pianokilpailun 1984 ja sijoittui toiseksi Maj Lind -pianokilpailussa 1986. Kärkkäinen on soittanut mm. RSO:n, Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Orquesta Ciudad de Granadan ja Orchestra della Svizzera Italianon solistina sekä esiintyy laajasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös kamarimuusikkona.
Kärkkäinen on tehnyt useita palkittuja levytyksiä ja vieraillut lukuisilla festivaaleilla kuten Kuhmon Kamarimusiikki, Oxford Music Festival, Holstebro International Music Festival, Pärnu Music Festival, Staunton Music Festival, Charleston Manor Festival, Caceres Music Festival. Hän on kantaesittänyt erityisen runsaasti suomalaista nykymusiikkia sisältäen teoksia mm. Jouni Kaipaiselta, Mikko Heiniöltä, Magnus Lindbergiltä, Aulis Salliselta ja Olli Koskelinilta. Solistiuransa ohessa Heini Kärkkäinen on toiminut vuodesta 2010 lähtien Tampereen ammattikorkeakoulussa pianonsoiton yliopettajana. Opetus sisältää myös kamarimusiikin ja pedagogiikan opetusta. Kärkkäinen perusti musiikkia ja hyvinvointia yhdistävän kansainvälisen Tampere Chamber Music -kamarimusiikkifestivaalin Tampereelle vuonna 2017.
Joona Pulkkinen
Sellisti Joona Pulkkinen on esiintynyt lukuisien orkesterien, kuten Radion sinfoniaorkesterin, Royal Chamber Orchestra of Wallonien, Brysselin La Monnaie -orkesterin ja Tampere Filharmonian solistina. Hän on esiintynyt useimmilla merkittävimmistä kotimaisista musiikkifestivaaleista, sekä monissa Euroopan maissa ja konserttisaleissa, joihin lukeutuvat muun muassa Brysselin Palais des Beaux-Arts, Pariisin Auditorium Fondation Louis Vuitton ja Amsterdamin Concertgebouw. Pulkkinen valittiin taiteilijaksi Gautier Capuçonin ohjauksessa toimivaan Classe d’Excellence de Violoncelle -ohjelmaan Pariisissa kaudeksi 2015–2016. Hänen sellonsoiton opettajistaan mainittakoon muun muassa Gary Hoffman, Marko Ylönen ja Pauli Heikkinen.
Joona Pulkkinen voitti 3. palkinnon kansallisessa Turun sellokilpailussa vuonna 2010. Hän on toiminut Tampere Filharmonian soolosellistinä syksystä 2014 lähtien. Soolosellistin sijaisena hän on toiminut muun muassa Avanti! -kamariorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa sekä Helsingin kaupunginorkesterissa. Syksyllä 2022 Pulkkinen aloitti työnsä sellonsoiton lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Pulkkinen soittaa harvinaista genovalaista Davide Pizzorno -selloa vuodelta 1769 sekä Pierre Simon -jousta vuodelta 1855.
Mari Agge
Valosuunnittelija Mari Agge on työskennellyt Tanssiteatteri ERIn riveissä syksystä 2019 ja freelancerina 1990-luvun puolivälistä lähtien. Aggella on laaja kokemus erilaisista esittävän taiteen tapahtumista oopperasta rock-festivaaleihin. Agge on työskennellyt useissa ammattiteattereissa, teatteriryhmissä ja tanssiteattereissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös pitänyt useita alansa kursseja.