top of page

LEIF SEGERSTAM

leif-segerstam-2-scaled.jpg

BIOGRAFIA

Leif Segerstam (s. 1944) on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista kapellimestareista sekä monipuolinen ja tuottelias “sävelvalitsija”, kuten hän itse itseään kutsuu. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa, viulukonserttoja, pianokonserttoja sekä lukuisia muita instrumentaalikonserttoja ja runsaasti kamari- ja vokaalimusiikkia. “Joulupukin veljeksi” ja “Väinämöiseksikin” tituleerattu multi-instrumentalisti on toiminut musiikkialan huipputehtävissä niin Suomessa kuin ulkomailla.

 

Segerstam opiskeli pianon- ja viulunsoittoa sekä orkesterinjohtoa Helsingin Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1962 Segerstam voitti Maj Lind -pianokilpailun ja debytoi viulistina. Seuraavana vuonna hänelle avautuivat New Yorkin arvostetun Juilliard School of Music -musiikkikorkeakoulun ovet, jossa hän jatkoi orkesterinjohdon opintojaan ja valmistui kapellimestariksi vuonna 1965.

Vuosikymmeniä kattavan uransa aikana Segerstam on työskennellyt oopperataloissa ympäri maailman. Hänet on nähty kapellimestarina mm. Suomen Kansallisoopperassa, Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa, Wienin Valtionoopperassa, Kööpenhaminan Kuninkaallisessa oopperassa ja Malmön oopperassa. 

Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin, La Scalaan sekä Münchenin, Hampurin ja Kölnin oopperataloihin, Salzburgin musiikkijuhlille ja Savonlinnan oopperajuhlille. Segerstam on esiintynyt myös Tampereella useasti; hän oli Tampereen Oopperan ensimmäisiä vierailevia kapellimestareita vuonna 1963.

 

Segerstam on saavuttanut laajaa kansainvälistä mainetta johtamiensa orkesterien lukuisilla levytyksillä. Vuosina 1975–1982 Segerstam oli Itävallan radion ja 1977–1987 Suomen radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja 1983–1989 Rheinland-Pfalzin valtionfilharmonian Generalmusikdirektor, sittemmin orkesterin elinikäinen “Ehren Gastdirigent”. Segerstam toimi 1988–1995 Tanskan radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja on nykyään orkesterin kunniakapellimestari. Vuosina 1995–2007 hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja vuosina 2012–2019 Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina.

 

Segerstamin vaikuttava ura on palkittu useilla tunnustuksilla. Pohjoismainen musiikkineuvosto myönsi Segerstamille Pohjoismaiden neuvoston vuoden 1999 musiikkipalkinnon hänen ansioistaan pohjoismaisen musiikin väsymättömänä esille tuojana. Keväällä 2003 Segerstam sai Svenska Kulturfondenin palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta toiminnastaan musiikin alalla. Säveltaiteen valtionpalkinto hänelle myönnettiin vuonna 2004 ja Sibelius-mitali syksyllä 2005. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

bottom of page