top of page

MINNA TERVAMÄKI

Minna Tervamäki_kuva_Susan Tuulosniemi.jpg.jpg

Photo: Susan Tuulosniemi

BIOGRAFIA

Minna Tervamäki on tanssija-koreografi, jolla on taustallaan loistokas ura Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijana. Nykyisin Tervamäen toiminta painottuu poikkitaiteelliseen yhteistyöhön koreografina. Tanssillisen kielen ytimessä on huippuunsa hiotun tekniikan avaaminen uudenlaisiin suuntiin – oli keskustelukumppanina sitten jazz, flamenco, sirkus tai kuvataiteet. Vuosien varrella Tervamäki on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi saksofonisti Timo Lassyn, harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen, mediataiteilija Marita Liulian, flamencotanssija Kaari Martinin ja kuvataiteilija Hannaleena Heiskan kanssa. Koreografi tutkii teoksissaan baletista kumpuavaa, pehmeänä virtaavaa liikettä yhdistäen siihen voimaa, rentoutta ja ennalta- arvaamattomuutta.

Eri taiteenalojen välisissä, luovissa kohtaamisissa Tervamäki haluaa haastaa itsensä sisäistämään uudenlaisia tapoja hahmottaa tanssin dramaturgiaa. Yhteen kehoon mahtuu koreografin mukaan lukuisia tapoja luoda liikettä. Mitä ennakkoluulottomammin sekoitetaan aineksia ja katsotaan, mitä syntyy, sitä mielenkiintoisempi lopputulos voi parhaimmillaan olla. Visuaalisissa teoksissaan Tervamäki vaihtaa kärkitossut tunnelman mukaan korkokenkiin tai paljaisiin varpaisiin, ja välillä hän saattaa nousta rengastrapetsilla korkeuksiin pyörimään.

Tervamäellä on tanssijanuransa alusta lähtien ollut tarve luoda ja tuoda esille myös henkilökohtaista liikettä. Nuoren, ideoita pursunneen tanssijan yritystilaisuuksiin ja muotinäytöksiin tekemät, lyhyet tanssiteokset ovat toimineet kasvualustana oman liikkeen löytymiselle ja koreografin työlle. Myös Kansallisbaletissa avautuneet mahdollisuudet tanssia laajalla skaalalla huippukoreografien, kuten Jorma Elon, Mats Ekin, Jorma Uotisen, Ohad Naharinin ja William Forsythen teoksissa ovat rikastuttaneet Tervamäen suhdetta taiteelliseen luomiseen.

Tervamäki debytoi koreografina vuonna 2005 ensi-iltansa saaneella teoksella Something Else? Sittemmin hän on luonut reilut parikymmentä teosta.

TANSSIJA

Minna Tervamäki esiintyi yli 25-vuotisen tanssijakiinnityksen aikana Kansallisbaletissa lähes kaikkien arvostetuimpien klassisten balettien päärooleissa.

Jo parikymppisenä tanssija teki haastavan kaksoispääroolin Joutsenlammessa, jolloin hänet nähtiin nuoresta iästään huolimatta ilmaisuvoimaisena Odettena ja Odilena. Tervamäki on tulkinnut päärooleja lukuisissa koko illan baleteissa, kuten esimerkiksi Prinsessa Ruususessa, Gisellessä, Oneginissa, Bajadeerissa ja Raymondassa. Lisäksi hän on tanssinut keskeisissä rooleissa merkittävien, kansainvälisten nykykoreografien, kuten William Forsythen, Ohad Naharinin, Jiří Kyliánin, Mats Ekin, Jorma Elon ja Jorma Uotisen teoksissa. Tervamäki on tehnyt läheistä yhteistyötä myös koreografi Robert Sher-Machherndlin kanssa ja esiintynyt tämän teoksissa New Yorkissa, Boulderissa ja Helsingissä. Vuonna 2009 hän sai Tähtitanssijan nimikkeen ensimmäisenä tanssijana Kansallisbaletissa.

Tervamäki on saanut tanssijanurallaan kiitosta monesta suunnasta. Yleisö ja kriitikot ovat ylistäneet hänen voimakasta, ilmaisultaan rikasta ja laajalle ulottuvaa tanssiaan sekä tarkkaa liikekieltään. Kun Muusikkojen liitto palkitsi Tervamäen vuonna 2011, häntä kiiteltiin valovoimaisuudesta tanssitaiteilijana, luovuudesta koreografina ja esimerkillisestä kannustavuudesta kollegana.

Minna Tervamäki jäi eläkkeelle Kansallisbaletista keväällä 2012, mutta tiivis työskentely tanssija-koreografina jatkuu.

PALKINNOT

• Positiivisuuden kunniamaininta 2017

• Suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki 2011

• Suomen muusikkojenliiton tunnustuspalkinto 2011

• Imatran balettigaalan tunnustuspalkinto 2009

• Libris-palkinto 2006

• Edvard Fazer -palkinto 2000

• Tanssin kukka -palkinto Suomen Kansallisbaletin 75vuotisjuhlagaalassa 1997

www.minnatervamaki.com

bottom of page