top of page
rowan-heuvel-xhPq782ceBo-unsplash_L1600_

TAMPERE CHAMBER MUSIC 2021

MATKALLA MUUTOKSESSA

- viisi elementtiä 

”Kello 3.22 heinäkuun 26.päivänä heräsin yhtäkkiä hyvin energisenä, menin ulos järven rantaan ja koin elämäni hienoimman hetken. Siinä oli jotain aivan erityistä, aurinko aavisteli ja kuunsirppi rauhoitti. Hetki oli muistutus siitä, että meillä on luonto, joka kauneudessaan, hauraudessaan ja voimassaan on kaikkemme. Olin päässyt lähelle taivasta. En tahtonut malttaa jatkaa uniani. Yritettyäni hetken, totesin että minun oli pakko mennä ulos uudestaan etten kadottaisi tätä taikaa. Valo oli muuttunut, kauneus edelleen huumaava, mutta se erityinen hetki meni jo. Olin onnellinen”

 

Kesällä 2019 vietin aikaa luonnon äärellä ilman sähköä ja vesijohtovettä. Sain nauttia puusaunasta, puhtaasta ilmasta ja järvivedestä, taianomaisista aamuyön hetkistä kun kuu ja aurinko pakottivat menemään ulos mökistä, metsän voimasta, puiden ja tuulen musiikista.  Samalla tunsin kuitenkin surua ja ahdistusta siitä, miten ihminen tuhoaa ja kuormittaa luonnon tasapainoa. 
 

Siellä syntyi teema Tampere Chamber Music -festivaalille 2021. 

 

Viisi elementtiä vesi-puu-tuli-maa-metalli perustuvat vanhaan kiinalaiseen filosofiaan energian matkasta näiden elementtien kautta, toisiaan ruokkien ja tasapainottaen. Kiinalainen lääketiede ja sen kokonaisvaltainen viisaus on aina kiinnostanut ja kiehtonut minua. Energian ylläpito, vahvistaminen ja elvyttäminen ovat qigong- harjoitteiden tarkoitus. Niihinkin pääsemme tutustumaan.

Muutos on elämän vääjäämätön totuus. Mihin nyt olemme matkalla, aika näyttää. Viisaus on nyt kaikkien haaste. Tampere Chamber Music -festivaalista on tulossa tiettävästi ensimmäinen hiilineutraali klassisen musiikin festivaali Suomessa. Hyvitämme päästöt istuttamalla kompensaatiota vastaavan määrä puita, 31 tainta, Tampere-talon hiilinieluun Lempäälään.

Kipu, suru, toivo, rakkaus, yhteys, empatia. Luonnon yksinkertaiset elementit ja niiden välinen tasapaino inspiroivat minua valtavasti. Mitä ihminen tarvitsee ja mikä on todellista? Tampere Chamber Music haluaa olla osaltaan luomassa toivoa, suojella luontoa ja tuoda ihmisille kamarimusiikillista elämystä. Yhteydet ja muutokset antavat uuden mahdollisuuden.

Musiikki on liikettä ja energiaa. Se yhdistää ja voimistaa. Muutosten tuulet puhaltavat, niissä piilee uudet mahdollisuudet riippuen mitä voimistamme ja mitä säätelemme. Muusikko on soittaessaan jatkuvasti läsnä muutoksessa. Impulssit ja sanaton viestintä vievät jokaisen esityksen omanlaiselle polulleen. Tällä festivaalilla olen nimenomaan pyrkinyt yhdistämään taiteilijoita, joiden välinen kommunikointi on enemmän intuitioon perustuvaa kuin sanalliseen sopimiseen.

Elementit puu, tuli, maa, metalli ja vesi muodostavat kamarimusiikkikonserttien temaattisen kokonaisuuden, joissa musiikin virtaa tuodaan esiin moniaistillisesti myös valaistuksella ja liikkeellä.

Muutoksen tuulissa ovat mukana myös kipu ja aivot, niistä saamme luennoimaan fysiatri Jukka Pekka Kourin ja aivotutkija Minna Huotilaisen.

Tiede, vaistot ja intuitio – miten kiehtova kokonaisuus!
Yhteydessä musiikkiin ja luontoon on paljon samaa, se tekee ihmisen nöyräksi ja pieneksi. Mutta pienistä teoista voi kasvaa jotain suurta.

Tervetuloa lämpimästi yhteiselle matkalle muutoksessa!
Heini Kärkkäinen
Tampere Chamber Music
Taiteellinen johtaja
22-1comp_3000_11_edited.jpg

Heini Kärkkäinen

Kuva: Matti Kyllönen

TAMPERE CHAMBER MUSIC 2.-5.6.2021
TAPAHTUMAVIIKONLOPPU 12.-13.11.2021

bottom of page