ISMO ESKELINEN

Ismo-Eskelinen_1708_©feliXbroede_comp.jp

BIOGRAFIA

 

"Tämä esitys sai jokaisen äänen soimaan ikään kuin ne olisi kuullut ensimmäistä kertaa”.

- American Record Guide

17-vuotiaana kilpailumenestyksillä alkanut ura on vienyt Ismo Eskelisen esiintymään merkittävissä konserttitaloissa kuten Berliinin Filharmoniassa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Lontoon Royal Festival Hallissa ja Brysselin Theatre de la Monnaiessa. Helsingin uuteen Musiikkitaloon hänet kutsuttiin ensimmäiseksi kitarasolistiksi sekä Helsinki Filharmonian että RSO:n konsertteihin. 

Photo: Felix Broede

Orkestereiden solistina hän soittaa muun muassa Sakari Oramon, Okko Kamun, Hannu Linnun, John Storgårdsin, Olli Mustosen, Ernest Martínez-Izquierdon ja Miguel Harth-Bedoyan johdolla. Viimeaikaisista solistitehtävistä mainittakoon konsertit ja nauhoitukset Lontoon BBC Symphony Orchestran kanssa, Saksan kiertue NWD- Filharmonian kanssa sekä konsertit eturivin suomalaisorkesterien kanssa.

Eskelisen lukuisat levytykset ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä. ”Bach Eskelinen” sai Emma-palkinnon vuoden 2014 klassisena levynä ja ”Bach Eskelinen II” ilmestyi 2016. RSO:n ja Hannu Linnun kanssa levytetty Sebastian Fagerlundin kitarakonsertto ilmestyi vuonna 2018 (BIS). Uusimmat levytykset ovat yhdessä Jan Voglerin kanssa tehty ”Songbook” (Sony classical 2019), Karen Gomyon kanssa tehty ”Carnival” (BIS 2019) sekä ”Kromos” (BIS 2020), joka sisältää Eskeliselle sävellettyjä sooloteoksia.

Eskelinen soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään ja häntä on ylistetty niin Bachin tulkinnoista kuin nykysäveltäjien teosten intensiivisistä esityksistä. Hän on kantaesittänyt Kalevi Ahon, Jukka Tiensuun, Sebastian Fagerlundin ja Kirmo Lintisen hänelle säveltämät konsertot ja tehnyt yhteistyötä Olli Mustosen, Einojuhani Rautavaaran, Aulis Sallisen, Eero Hämeenniemen ja Lotta Wennäkosken kanssa. Eskelinen on aktiivinen kamarimuusikko, jonka yhteistyökumppaneita ovat muun muassa viulistit Pekka Kuusisto ja Karen Gomyo sekä sellisti Jan Vogler. Eskelinen on säännöllinen vieras Moritzburgin ja Naantalin festivaaleilla ja on esiintynyt myös mm. Dresdenin, Charlottesvillen, Mainzin, Schaubeckin ja Büsingenin juhlilla.

 

Eskelinen on toiminut Sonkajärvi Soi:n taiteellisena johtajana vuodesta 1992 lähtien ja Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajan vuodesta 2017. Hän on myös suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia muun muassa kamariorkesteri Avanti!lle. Hämeenlinnan verkatehtaalle Eskelinen on suunnitellut Global Guitar-konserttisarjan vuosille 2016–2017. Eskelinen opettaa Sibelius-Akatemiassa, jossa hän on ollut kitaran vastuulehtori vuodesta 2017.


 

https://www.ismoeskelinen.com/