ISMO ESKELINEN

Ismo-Eskelinen_1708_©feliXbroede_comp.jp

BIOGRAFIA

 

"Tämä esitys sai jokaisen äänen soimaan ikään kuin ne olisi kuullut ensimmäistä kertaa”.

- American Record Guide

 

17-vuotiaana kilpailumenestyksillä alkanut ura on vienyt Ismo Eskelisen esiintymään merkittävissä konserttitaloissa kuten Berliinin Filharmoniassa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Lontoon Royal Festival Hallissa ja Brysselin Theatre de la Monnaiessa. Helsingin uuteen Musiikkitaloon hänet kutsuttiin ensimmäiseksi kitarasolistiksi sekä Helsinki Filharmonian että RSO:n konsertteihin. Orkestereiden solistina hän soittaa muun muassa Sakari Oramon, Okko Kamun, Hannu Linnun, John Storgårdsin, Ernest Martínez-Izquierdon ja Miguel Harth-Bedoyan johdolla. 

Photo: Felix Broede

Viimeaikaisista solistitehtävistä mainittakoon konsertit ja nauhoitukset Lontoon BBC Symphony Orchestran kanssa, Saksan kiertue NWD- Filharmonian kanssa sekä konsertit eturivin suomalaisorkesterien kanssa.

 

Eskelisen lukuisat levytykset ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä. ”Bach Eskelinen” sai Emma-palkinnon vuoden 2014 klassisena levynä ja ”Bach Eskelinen II” ilmestyi 2016. RSO:n ja Hannu Linnun kanssa levytetty Sebastian Fagerlundin kitarakonsertto ilmestyi vuonna 2018 (BIS). Uusimmat levytykset ovat yhdessä Jan Voglerin kanssa tehty ”Songbook” (Sony classical 2019), Karen Gomyon kanssa tehty ”Carnival” (BIS 2019) sekä ”Kromos” (BIS 2020), joka sisältää Eskeliselle sävellettyjä sooloteoksia.

 

Eskelinen soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään ja häntä on ylistetty niin Bachin tulkinnoista kuin aikamme säveltäjien1) nykyteosten kantaesityksistä. Monet merkittävät nykysäveltäjät2) ovat kiittäneet Eskelistä teostensa intensiivisistä tulkinnoista. Aktiivisena kamarimuusikkona Eskelinen tekee yhteistyötä muun muassa viulistien Pekka Kuusiston, Karen Gomyon, sellisti Jan Voglerin sekä baritoni Jorma Hynnisen kanssa. Hänet on kutsuttu ensimmäisenä kitaristina useille festivaaleille, kuten Dresdenin musiikkijuhlille, Moritzburgiin ja Charlottesvilleen. Eskelinen oli Valeri Gergijevin johtaman Mikkelin musiikkijuhlien nuori taiteilija 1999. Virtuosi di Kuhmo kutsui Eskelisen solistikseen 15-vuotisjuhlakiertueelleen. Kitarafestivaaleilla, kuten GFA USA:ssa, hän on suosittu esiintyjä ja opettaja. Televisioiduista konserteista mainittakoon Tiensuun ja Tan Dunin konserttoesitykset RSO:n kanssa.

 

Eskelinen on toiminut Sonkajärvi Soi:n taiteellisena johtajana vuodesta 1992 lähtien ja aloitti Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana vuonna 2017. Hän on myös suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia muun muassa kamariorkesteri Avanti!lle. Hämeenlinnan verkatehtaalle Eskelinen on suunnitellut Global Guitar-konserttisarjan vuosille 2016–2017. Vuonna 2017 hänet valittiin kitaran vastuulehtoriksi Sibelius-Akatemiaan.


 

https://www.ismoeskelinen.com/

 

1) Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Olli Mustonen, Sebastian Fagerlund, Kirmo Lintinen, Eero Hämeenniemi ja Kalevi Aho
2) Arvo Pärt, Peteris Vasks, Luca Francesconi, Leo Brouwer, Mauricio Sotelo