top of page

KRISTIAN SALLINEN

Kristian Sallinen_19-02-26_099_2bMV_kuva Heikki Tuuli.jpg

Photo: Heikki Tuuli

BIOGRAFIA

Kristian Sallinen (s. 2001) on suomalainen kapellimestari ja alttoviulisti. Sallinen opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Sakari Oramon oppilaana. Sallinen aloitti opintonsa professori Jorma Panulan johdolla, ja on saanut opetusta myös mm. kapellimestareilta Colin Metters, Susanna Mälkki, Hannu Lintu, Nicolás Pasquet, Jukka-Pekka Saraste ja Esa-Pekka Salonen. 

Mestarikurssien yhteydessä Sallinen on johtanut mm. Vaasan ja Kuopion kaupunginorkestereita, Tapiola Sinfoniettaa, Oulu Sinfoniaa, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria, Radion sinfoniaorkesteria, Liettuan Valtion sinfoniaorkesteria sekä Berliini Sinfoniettaa. Sallinen debytoi keväällä 2022 kamariorkesteri Avantin kanssa ja syksyllä 2022 hän tekee johtamisdebyyttinsä mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Sinfonia Lahden kanssa.

Kristian Sallinen aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Espoon musiikkiopistossa. Pääinstrumentiksi vaihtui alttoviulu vuonna 2013. Vuosina 2015–2020 Sallinen opiskeli Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ensin Teemu Kupiaisen, ja myöhemmin Lilli Maijalan oppilaana. Alttoviulun mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Tabea Zimmermann, Antoine Tamestit, Yuval Gotlibovich ja Hariolf Schlichtig.

Sallinen saavutti 3. sijan Tampereen valtakunnallisessa alttoviulukilpailussa vuonna 2017, sekä sai Vilho ja Lahja Koposen säätiön palkinnon ”nuorelle ja lahjakkaalle osallistujalle”. Hän voitti myös kilpailua varten sävelletyn tilausteoksen parhaan esityksen palkinnon, ja teki teoksesta Yleisradiolle kantanauhan vuonna 2018.

Kristian Sallinen on ansioitunut kamarimuusikko ja Seele -kvartetin jäsen. Hän on esiintynyt useilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa, sekä soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin ja Mikkelin kaupunginorkesterin solistina. Hän oli Hauhon musiikkijuhlien Nuori taiteilija vuonna 2018. Sallisen opiskelua ovat tukeneet mm. Wegelius-säätiö, Wihurin rahasto, Suomen säveltaiteen tukisäätiö ja Suomen Kulttuurirahasto. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Pro Musica -tunnustuspalkinto.

 

Kristian Sallinen soittaa Sibelius-Akatemian omistamaa Mantegazza -alttoviulua 1700-luvulta.

bottom of page